Meer

 

Link om de originele inhoud op de oude website terug te zien:
http://web.archive.org/web/20131209220953/http://vuilraaptroep.nl/index.php/?p=meer

 

Mocht bovenstaande link ook op een gegeven moment niet meer werken, zie dan hieronder de gekopieerde inhoud van de website:

Raapactie december 2012

Van de raapactie op 16 december 2012 maakte Dennis van Den Haag TV een reportage voor Haagse Dingen.
Die reportage kun je ook op YouTube bekijken.

Recycle Plastic

Plastic in de natuur

Behalve dat zwerfafval geen gezicht is, breekt het ook nog eens heel langzaam af – met name de kunststoffen. En als ze afbreken, vallen ze in kleine stukjes uiteen en zijn ze alleen nog maar schadelijker dan het complete product. Ze kunnen in de maag van dieren terechtkomen, met fatale gevolgen.

En dan is er bijvoorbeeld ook nog de plastic soup: een ‘eiland’ van kunststof in het midden van de Stille Oceaan dat enkele tientallen malen zo groot is als Nederland. Samen met het Haags Milieucentrum vindt de Vuilraaptroep dan ook dat er meer gedaan moet worden aan kunststofrecycling. Daarom zorgen wij ervoor dat ook het zwerfafval dat wij ophalen, gescheiden wordt.

Plasticafval kan heel goed gebruikt worden als grondstof voor nieuwe producten, zoals fleece-kleding, tasjes, behuizingen van mobieltjes en computers. De productie van kunststof kost veel energie, wat met CO2-uitstoot gepaard gaat. Verbranding van plastic, zoals nu vaak gebeurt, leidt tot CO2-uitstoot en giftige stoffen in de lucht. Recycling van 1 kilo kunststof bespaart maar liefst 2,6 kg CO2. Zie voor meer informatie de site vanPlastic Heroes.

Actie met wethouder Sander Dekker

Op zondag 11 december was wethouder Sander Dekker een van de rapers. Omdat hij zelf in Scheveningen woont, was de raaplocatie rond het Westbroekpark en bij de Waterpartij voor hem een thuiswedstrijd. Hij stak flink de handen uit de mouwen en vond het leerzaam om zijn buurt op deze manier beter te leren kennen. Het was een geslaagde actie waarbij we met zijn allen weer meer dan 30 overvolle vuilniszakken raapten. Dankzij de medewerking van het Haags Milieucentrum werd het plastic van het gewone afval gescheiden.  Hier het verslag in AD de Haagsche Courant en hier het beeldverslag van Marijke de Jong.

Den Haag Centraal

Joke Korving interviewde Arno Bouts en Marijke de Jong voor dé krant voor Den Haag: Den Haag Centraal. Lees het hier

Geocaching: niet alles is zwerfvuil

Dat niet alles rotzooi is wat we vinden – daar heeft de raaptroep  ruimschoots ervaring mee: goede kledingstukken, lege (mooie) portemonnees, handschoenen, gereedschap e.d.
Nu zijn er ook de zogenaamde caches die door ons onbedoeld opgespoord worden. Een cache is de schat bij een moderne vorm van schatzoeken met gps, geocaching (www.geocaching.nl).

Geocaches zijn er in alle maten en soorten. Van fotorolletjes, jampotten, tupperwarebakjes tot oude mutikistjes. Meestal hebben ze een sticker van de geocache organisatie op zich. Hieronder een voorbeeld van zo’n sticker. Altijd hebben ze een logrolletje of boekje in zich om je naam op te schrijven dat je hem gevonden heb. Als je dat vindt, laat het dan liggen. Het is geen rommel maar onderdeel van een spel.

HOERA – PLATINA!!!

Maandagmiddag 13 december 2010 ontving de vuilraaptroep Licht op groen en geel uit handen van wethouder Sander Dekker de eerste prijs bij de nominaties voor de platina-klinker 2010. Een waardering voor tien jaar Haagse natuur zwerfvuilvrij maken met als motto “zet je ergernis om in actie”.

ZAP’per van het jaar 2010

Arno Bouts was een van de 15 genomineerden voor de titel ZAP’per van het jaar. Een verdiende plek tussen allerlei andere zeer prijzenswaardige particuliere initiatieven. De vele stemmen die op hem zijn uitgebracht, waren echter niet voldoende voor een prijs. Op 6 december werd tijdens een gezellige bijeenkomst van Nederland Schoon bekend gemaakt, dat de 81-jarige enthousiaste mevrouw Greet Rothuizen uit Deventer winnares is geworden.

Zapper 2010
ZAPper Arno Bouts

Kijk hier  voor het ZAP-lied door Trio Royal.

De vuilraaptroep gaat voor platina

In 2004 ontving de Vuilraaptroep de Gulden Klinker. De Gulden Klinker is een beloning van de Gemeente Den Haag voor alle mensen die samen iets doen om hun leefomgeving leefbaarder te maken. Omdat we nu – 6 jaar later – nog steeds even enthousiast iedere maand een stukje Haags groen zwerfvuilvrij maken, zijn we genomineerd voor de platinaklinker. Maandag 13 december 2010 zal de uitreiking plaatsvinden.
Vuilraaptroep 2010

Felicitaties met de 100e raapactie

Raper Loek Spruit feliciteert zijn collega’s met de 100e raapactie op 20 maart 2010 vanaf een heel bijzondere locatie: Cuverville Island, Antarctica.

Zwerfhandschoenen

In 2008 organiseerde Marijke de Jong een tentoonstelling in het Atrium van Den Haag met ondersteuning van ‘Den Haag Schoon’ . Wat begon met gevonden handschoenen tijdens een raapactie, resulteerde in een verzameling van ruim 450 zwerfhandschoenen en website waar portretten van de handschoenen en hun vindplaats te zien zijn.
Persbericht

🙂

Cartoon Jaap Vegter

Gulden Klinker

De vuilraaptroep is trots op de gulden klinker die ze op 16 december 2004 uit handen van wethouder Stolte ontving.

Uitreiking gulden klinker